Prohlášení OS ČMS k liberalizaci osobní železniční dopravy

Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska vyjadřuje vážné obavy  nad budoucností osobní železniční přepravy v České republice a osudem národního přepravce České dráhy.

Krokem, který Ministerstvo dopravy České republiky učinilo rozhodnutí nahradit při provozování rychlíkové dopravy od příštího roku ČD společností RegioJet na dobu osmi let na tratí z Bohumína do Brna a na tři roky společností ARIVA na tratích z Prahy do Tanvaldu, Nového Boru do Kolína, Prahy do Rakovníka a Prahy do Českých Budějovic přes Příbram, byl ještě více odsunut národní dopravce z významných železničních tratí.

Je velice závažné, že prostor rozhodnutím ministerstva dopravy dostaly společnosti, za nimiž stojí finanční zahraniční kapitál. Například společnost ARIVA je součástí německého koncernu Deutsche Bahn. Je zcela zřejmé, že směrnice Evropské komise byla využita pro otevření tzv. tržního prostoru v zájmu zahraničních firem.

Je mylné se domnívat, že dojde k výrazné úspoře finančních prostředků státního rozpočtu. Je rovněž mylné se domnívat, že dojde i k výraznému snížení ceny za přepravu a zlepšení kvality přepravy.

Na uvedených tratích nově vybraní přepravci RegioJet a ARIVA nebudou mít žádnou konkurenci. Naopak budou mít jisté krytí svých provozních ztrát za státního rozpočtu a zajištěn tak obchodní zisk. Pro soukromého dopravce je to výnosné podnikání.

České dráhy byly vytěsněny z dalších významných železničních tratí. Bude to mít dopady i na zaměstnanost u ČD. Pozice českého státu je znovu oslabena.

OS ČMS tuto politiku liberalizace v zájmech Evropské unie a zahradního kapitálu odmítá. Česká republika nesmí být vazalem zahraničních zájmů. Jsme solidární se zaměstnanci kterých se tento krok dotkne.

OS ČMS