PROHLÁŠENÍ PANKYPERSKÉ FEDERACE PRÁCE (PEO) O SKONU SOUDRUHA CLEANTHISE CLEANTHOUSE

Valná rada PEO s hlubokým žalem a zármutkem oznamuje úmrtí odborářského veterána Cleanthise Cleanthouse, který po mnoha měsících zápasu prohrál bitvu s rakovinou.

Soudruh Cleanthous se narodil 22. 06. 1942 v Limassolu. V roce 1965 se ve věku 23 let stal na plný úvazek funkcionářem PEO v Limassolu ve funkci tajemníka Organizace mladých dělníků. V létech 1977 – 1987 byl tajemníkem odborového svazu dopravních a dokařských dělníků. V roce 1988 nabídl své služby aparátu Sekční rady PEO v Limassolu, kde byl v roce 1991 zvolen do funkce tajemníka Sekční rady, již zastával do roku 2006. Byl po mnoho let členem Valné rady PEO, členem Výkonné rady PEO a Výkonného výboru PEO.

Jeho přínos mezinárodnímu třídně založenému odborovému hnutí, Světové odborové federaci, byl vyjímečný. Po mnoho let byl předsedou Kontrolního výboru SOF a v období 2006-2011 převzal vedení nově založeného Evropského oblastního střediska SOF.

Souběžně s odborářskou činností zesnulý soudruh Cleanthis Cleanthous také rozvíjel činnost v řadách strany. Byl členem Okresního výboru, Sekretariátu AKEL v Limassolu a členem Ústředního výboru AKEL. Krom toho byl po tři funkční období členem Obecní frakce AKEL v obecní správě Limassolu.

Ve všech pozicích, jež zastával, vynikal jeho elán, bojovný duch a závazek spravedlivé věci pracujícího lidu.

PEO vyjadřuje hlubokou soustrast jeho životní partnerce Neophytě, dvěma dětem Evrovi a Yianna, vnoučatům a příbuzným.

Jako skromné vyjádření úcty za velké služby soudruha Cleanthouse odborovému hnutí PEO se Výkonný výbor PEO rozhodl vzít pohřeb pod svůj patronát a převzít výdaje. Smuteční projev přednese generální tajemník Valné rady PEO.

Pohřeb proběhne v pátek  13. března 2015 ve 14:30 v kostele Ayias Varvaras v Zakaki v Limassolu.

1. března 2013

Překlad Ústřední zastupitelstvo OSČMS, 12. 3. 2015