Prohlášení SOF k palestinskému Dnu země

Světová odborová federace , která zastupuje více než 95 milionů pracujících 130 zemí pěti kontinentů, oceňuje palestinský Den země, který se připomíná od 30. března 1976, kdy izraelská policie zabila šest Palestinců, kteří protestovali proti izraelským vládám a proti vyvlastnění tisíců akrů palestinské země, zatímco stovky dalších palestinských demonstrantů byly zraněny.

U příležitosti 43. výročí Dne země SOF vzdává poctu všem palestinským pracujícím, kteří zasvětili svůj život boji proti izraelské okupaci a nespravedlnosti.

Ještě jednou silně odsuzujeme zavraždění více než 258 Palestinců izraelskou armádou od loňského března, protože požadují návrat palestinských uprchlíků do své vlasti. Odsuzujeme eskalaci izraelského a amerického násilí proti palestinskému lidu, jako je uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a rozhodnutí přemístit tam americké velvyslanectví, uznání uloupených Golanských výšin USA za území Izraele, letecké útoky na pásmo Gazy a hrozby izraelského premiéra zahájit rozsáhlou vojenskou operaci v regionu.

SOF opakuje svou internacionalistickou solidaritu s palestinským lidem a podporuje jeho právo na uznání palestinského státu na hranicích z roku 1967 s hlavním městem Východním Jeruzalémem.

Prohlášení podpořila i česká členská organizace Světové odborové federace, Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska.