Prohlášení Světové odborové o migrační krizi a imperialistických válkách

Zvyšování četnosti a objemu migrantů a uprchlických vln v posledních letech je fenomén přímo spojený s dlouhodobou strukturální ekonomickou krizí kapitalistického systému a válkami, které vytváří.

Světová odborová federace opět při příležitosti přijetí migrujícího paktu Valným shromážděním OSN odsuzuje a odhaluje pokrytectví imperialistických států. Imperialistické státy eskalují vojenské investice a imperialistické plány a války a vytvářejí stále nové vlny uprchlíků a migrantů.

Imperialistické vlády na jedné straně podepisují rezoluce pro migranty a uprchlíky a na druhé straně podepisují nové vojenské mise na Blízkém východě a v Africe. Zároveň otevírají své hranice, pokud to diktují potřeby kapitálu pro levné pracovní síly, a pak staví zdi, aby ostatní lidi udrželi ve svých zemích.

Světová odborová federace, která zastupuje více než 95 milionů pracovníků ve 130 zemích pěti kontinentů, pokračuje v pevném a stabilním boji proti skutečným příčinám fenoménu vysídlených osob. Současně vyjadřuje svou podporu a solidaritu s těmi, kteří jsou nuceni opustit své vlasti kvůli kapitalistické krizi a imperialistickým válkám.

Pracovní třída a mezinárodní třídní odborové hnutí posilují třídní solidaritu s uprchlíky a přistěhovalci a zintenzivňují úsilí o plné a měkké začlenění těchto lidí do společnosti, práce a třídních bojů.

Prohlášení podpořila i česká členská organizace SOF, Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska.